Loading...

İHRACAT ‘ENGEL’ TANIMADI

Fiziksel engellilerin üretim sürecine etkin olarak dâhil olmalarını sağlayarak, ekonomik ve sosyal katma değer yaratmak amacıyla yola çıkan “Bizimköy Projesi”, sosyal sorumluluk alanında hayata geçirilen örnek bir proje olarak adlandırılıyor. 1948 yılında Avusturya’dan İstanbul’a gelerek bir Türk vatandaşı ile evlenen ve bu evlilikten zihinsel özürlü bir kızı olan Beatrica Bruninger, eşinin vefatından sonra İzmit Akmeşe Yolu üzerinde at yetiştiriciliği yaparken arazinin bir kısmını önce kızı gibi zihinsel özürlülere rehabilitasyon ve tedavi merkezi olarak değerlendirdi. 1999 yılında meydana gelen yıkıcı Marmara depremi sonrasında da Kocaeli ve civarındaki fiziksel engelli sayısında yüzde 300’e varan artışa tanık olan Bruninger, arazinin geri kalan bölümünü de 2002 yılında vefatından önce Türk Anneler Derneği ve Milletlerarası Lions Kulübü Derneği’ne bağışlayarak, merkezin temellerini attı. Bu noktadan hareketle 2003 yılı ortalarında fiziksel engellilere iş imkanı yaratmak, üretim merkezleri kurmak amacıyla Kocaeli Sanayi Odası öncülüğünde, Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, Türk Anneler Derneği ve Milletlerarası Lions Kulübü Derneği ortaklığında “Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi” adı altında Engelliler Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi kurulmasına karar verilerek, Avrupa Birliği’nin de desteğiyle 2006 yılında “Bizimköy” projesi hayata geçirildi.

2006 yılında “En Başarılı AB Projesi” unvanını alan merkez, 2008 yılında gerçekleşen Kocaeli Doruktakiler Ödül Töreni’nde “ Yılın En Başarılı Sivil Toplum Örgütü” ödülünü de alarak yeni bir başarıya imza attı. Ayrıca Dünya Gazetesi tarafından organize edilen “İhracatın Yıldızları 2010 Özel Ödülü” Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfı’nın oldu.

“Bizimköy” üreterek güçleniyor

Engelli bireylere yönelik, üretim ve sosyal hizmet birimleri oluşturarak mesleki sağlık ve sosyal rehabilitasyon ile istihdam ve eğitim imkanları sağlayan merkezde; konfeksiyondan seracılığa, fason iş ve mozaikten açık arazi meyve sebze yetiştiriciliğine, arıcılık ve gıda işlemeden tavşan yetiştirme çiftliğine kadar çeşitli üretim birimleri yer alıyor.

Bizimköy’ün en fazla engelli personelinin istihdam edildiği konfeksiyon bölümündeki üretim ise METRACO İTH. İHR. VE TİC. LTD.ŞTİ.’nin işbirliğinde gerçekleştiriliyor. Merkezin 600 metrekare kapalı alana sahip konfeksiyon bölümünde elektronik ve bilgisayar kontrollü 64 adet dikiş makinesi yer alıyor. Yıllık 120 bin takım iş elbisesi 1 milyon 200 bin adet penye üretim kapasitesine sahip bölümde şu anda fabrikalara iş elbisesi, hastane çalışanlarına kıyafet, üniversitelere mezuniyet cübbesi ve merkez bankalarına para torbası üretimi yapılıyor.

Türkiye’nin önde gelen tekstil ihracat firmalarından biri olan METRACO İTH. İHR. VE TİC. LTD.ŞTİ. ile sürdürülen fason iş ortaklığı ve söz konusu firma tarafından sağlanan destekler sayesinde engelli personel istihdamını arttırmak için çalışmalar yapılıyor. Bizimköy’de bu işbirliği bünyesinde çalışan her bir engelli personelin durumu incelenerek, yapabilecekleri en uygun iş belirlenip, gerekli eğitimden geçirildikten sonra üretim bantlarındaki görev dağılımları yapılıyor.

Engelliler üretim sürecine dâhil oldu

Kocaeli-Akmeşe Yolu üzeri Karaabdülbaki Köyü sınırları içerisinde bulunan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’nde işe başlayan engellilerin ürettikleri ilk ürünler ise düzenlenen törenle 12 Temmuz’da Hollanda’ya gönderildi. Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’nde gerçekleşen törene; Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli İŞKUR Müdürü Öztekin Kaşukçi, Kocaeli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Burhan Eres, METRACO İTH. İHR. VE TİC. LTD.ŞTİ. Genel Müdürü Cem Okcu, İHKİB’in Eski Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Tez, Türk Anneler Derneği Başkanı Yurdagül Baysal, Milletlerarası Lions Kulübü Başkan YardımcısıBerat Bedri Özbilgen, Bizimköy Engelliler Üretim Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Bayraktar ile kursiyerler katıldı.

“20 bin adet sweatshirt Hollanda’ya ihraç edildi”

Projenin paydaşları arasında yer alan METRACO İTH. İHR. VE TİC. LTD.ŞTİ. Genel Müdürü Cem Okcu, geçen yıl nisan ayında dahil oldukları projenin Türkiye’de sosyal sorumluluk anlamında hayata geçirilen örnek çalışmalardan biri olduğunu söyledi. Proje kapsamında çalışan engellilerin yüzündeki mutluluğu görmenin kendisini çok etkilediğini belirten Okcu, “Burada herkes neşe içinde çalışıyor. Biz burada ilk önce ufak ufak işler diktirmeye başladık. Sonra işleri geliştirdik. Baktık ki emek verdikçe sonuçlarını alıyoruz, kapasiteyi arttırdık” diye konuştu. İŞKUR’un düzenlediği 3 aylık eğitimler sonucu başarılı olan engellilerin merkezde çalışmaya başladığını ifade eden Okcu, “59 engellinin çalıştığı merkezde, toplamda 100’ün üzerinde kişi istihdam ediliyor. Merkezde engelli ve engelli olmayan işçilerin yan yana çalıştığı bir ortam mevcut. Engelli çalışanlar, engelli olmayan işçiler gibi çalışıyor. Hatta onlardan daha iyi çalışanlar bile var” şeklinde konuştu. En son iki ay önce işe alınan 20 engelliden altı tanesinin makineci olduğu, dört tanesinin de ütücü olarak çalıştığı bilgisini veren Okcu, engellilere çalıştıkları ortamda her türlü kolaylık sağlandığını söyledi. Okcu, Hollanda’ya yapılan ihracatın uluslararası bazda güçlü bir firmaya olduğunu söyleyerek, yaklaşık 20 bin adet bayan sweatshirtün Hollanda merkezli olarak şirket tarafından Avusturya, Kanada, Avusturalya, Japonya ve Yeni Zelanda’ya dağıtılacağını açıkladı.

Böylesine bir sosyal sorumluluk projesinin içinde yer almanın kendisini çok mutlu ettiğinin altını çizen, Okcu, “Bu çalışmaları Avrupa’ya lanse etmek istiyorum. Gelecek günlerde bu çalışmada daha başarılı olabilirsek, şu anda merkezde olan dikim ve kalite kontrol birimlerine ilerleyen safhalarda baskı, nakış bölümleri de kurulabilir. Merkezde daha fazla engelli çalıştırmak istiyoruz, çünkü engellilerin topluma kazandırılması, evlerine mahkum olmamaları gerekiyor” dedi.

(Kaynakça: İTKİB HEDEF 234/15 TEMMUZ-15 AĞUSTOS/|82>83|)

We’re Here To Help Your Business Blast Off!

Through Creative Ideas, Innovation & Sheer Determination

CONTACT US

2024-01-30T14:36:54+00:00